Služba medicinske rehabilitacije

1. Fizioterapija

Fizioterapija je del interdisciplinarne obravnave starostnika v Domu starejših občanov Ljubljana – Šiška. Način dela s starejšimi zahteva specifičen in prilagojen pristop. Fizioterapevt s pomočjo vzgojnih in fizioterapevtskih metod vzdržuje, vzpostavlja ali pa izboljšuje psihofizične sposobnosti starejših.

Čakalne dobe za fizioterapijo ni. Napotnico za fizioterapijo izstavi domski zdravnik, možen pa je tudi samoplačniški obisk. S slednjim skušamo tudi okoliškim starostnikom omogočiti čimprejšnjo učinkovito fizioterapevtsko oskrbo ter skrajšati pot do najbližje fizioterapije.

Uporabnikom sta na razpolago dve diplomirani fizioterapevtki z dodatnimi znanji gerontologije, manualne terapije, PNF-a, športne fizioterapije, limfne drenaže, kinesio tapinga,…
Na voljo sta trim kabinet, prilagojen potrebam starejšega človeka in prostor za elektroterapijo s tremi sodobnimi mizami. Izvajamo respiratorno, kinezio in protibolečinsko terapijo.

Za terapije so na voljo:
ULTRAZVOK
TENS
INTERFERENČNA TERAPIJA
DIADINAMSKI TOKOVI
BIOPTRON
LASER
TERMOTERAPIJA IN KRIOTERAPIJA
PARAFIN
LOKALNE KOPELI
MAGNET BIOSINHRON
RAVNOTEŽNOSTNA PLOŠČA GREEN PLATE
TRENAŽERJI
ŠKRIPCI
CIKLOERGOMETER
ELEKTRIČNO KOLO
MASAŽNA BLAZINA, VIBROMASATORJI
BACK 2 LIFE
IN DRUGI PRIPOMOČKI.

Fizioterapevt oceni telesno stanje starostnika, prav tako njegove osebnostne značilnosti in na podlagi tega sestavi fizioterapevtski program, ki vključuje zdravstveno vzgojne nasvete, metode gibalne terapije ter pozitivne biološke učinke fizikalnih energij. Na koncu terapije sledi ocena doseženih rezultatov.

Pred  vhodom v dom je enkraten vadbeni park, ki nam omogoča trening vstajanja, prestopanja, premagovanja ovir in hoje tudi zunaj.
Zavod je tudi učna baza za študente Zdravstvene fakultete.

Vsakdo bi se moral zavedati, da ciljana telesna aktivnost starostnika pomeni izboljšanje ali pa vsaj ohranjanje njegovega psihofizičnega zdravja. Fizioterapevti se bomo na ta način skupaj s stanovalci trudili, da bodo čim dlje samostojno sposobni skrbeti sami zase, s tem pa jim omogočili kakovost bivanja in zadovoljstvo v jeseni njihovega življenja.


2. Delovna terapija

Delovna terapija je stroka, ki pokriva področje zdravstvene in socialne dejavnosti. S pomočjo različnih namenskih aktivnosti stanovalcu pomaga, da lahko kljub fizičnim in psihičnim omejitvam opravlja zanj pomembne naloge in ohranja čim višjo stopnjo neodvisnosti in samostojnosti.

Aktivnosti za posameznega stanovalca načrtujemo individualno, glede na njegove želje, sposobnosti in potrebe.

Namen delovne terapije v Domu je, da naši stanovalci ostanejo čim dlje časa samostojni pri opravljanju vsakodnevnih osnovnih življenjskih opravilih kot so oblačenje, umivanje, uporaba toalete, hranjenje.

Če človek želi vse to ohraniti, mora ostati tudi v jeseni življenja čim bolj aktiven. V Domu zato organiziramo različne interesne skupine, na ta način pa tudi ohranjamo medsebojne stike. Skupine, ki potekajo tedensko so: Trening spomina, Ustvarjalne delavnice, Literarna skupina, Pevski zbor. Vsak dan poteka po nadstropjih jutranja telovadba, od maja do septembra pa v domskem parku. Enkrat mesečno praznujemo rojstne dneve stanovalcev, v goste vabimo pevske zbore in glasbene skupine, otroke iz vrtca in bližnjih osnovnih šol, pečemo piškote in še kaj. Organiziramo različna predavanja z diapozitivi, domski piknik, skupaj  s fizioterapijo organiziramo domske športne igre, pustovanje, kostanjev piknik, martinovanje, silvestrovanje. Nekateri stanovalci zelo radi pišejo in njihove sestavke objavljamo v našem domskem časopisu Marjana. Zelo radi obiščemo razstave, gremo v muzej, živalski vrt, eden naših stanovalcev je sodeloval tudi v oddaji Milijonar.

Stanovalce, ki potrebujejo invalidski voziček naučimo kako se le-tega uporablja, kako se presede s postelje na voziček in obratno in kako je potrebno ravnati, da ga lahko varno uporablja v Domu in izven njega.

Prizadete po kapi učimo namesto prizadete roke uporabljati zdravo roko, še posebej , če je prizadeta dominantna roka.
 
Stanovalcem enote za stanovalce z demenco  namenjamo posebno skrb. Vsako jutro izvajamo telovadbo, nato pa še okupacijsko delovno terapijo, različne ročne spretnosti, vaje za urjenje spomina, ohranjanje komunikacije, pevske in likovne ter gospodinjske aktivnosti, vključujemo jih tudi na vse prireditve, ki potekajo v Domu. Na ta način ohranjamo in upočasnimo propad njihovih preostalih psihofizičnih sposobnosti. Pomembno je, da jih nenehno usposabljamo, da vse tiste sposobnosti, ki so še ostale, bolj koristno izrabijo.
Omogočite piškotke in izboljšajte delovanje strani (dovolite anonimno beleženje statistike obiska, facebook gumbe za všečkanje, …).
Ali se strinjate z njihovo uporabo? Več informacij »